Hart voor Heerenveen

Eind 2015 hebben wij mee mogen doen met de strijd voor de prijs "Maatschappelijk Betrokken Onderneming 2015" bij Hart voor Heerenveen.

De jury heeft de genomineerde bedrijven beoordeeld op een aantal criterea.

Criteria
Om tot toekenning te komen heeft de jury een aantal punten opgesteld:
 • de activiteiten van het bedrijf op basis waarvan de prijs kan worden toegekend leveren een
 • bijdrage aan de verbetering van het leefklimaat in de gemeente Heerenveen en;
 • hebben een zichtbare sociale meerwaarde en/of;
 • leveren een bijdrage aan de versterking van de sociale cohesie en/of;
 • hebben een voorbeeldfunctie en (kunnen) dienen als inspiratie voor andere bedrijven en/of;
 • zijn inventief, origineel, creatief, charmant en/of;
 • zijn goed communiceerbaar en/of;
 • het betreft een activiteit die enthousiasme en betrokkenheid uitstraalt en/of;
 • hebben een groot sociaal rendement; in impact en/of voor langere termijn.


 • Met grote trots mogen wij wel zeggen dat we op de derde plaats zijn geeindigd. Hieronder het interview dat afgenomen was en gepubliceerd werd bij de nominatie lijst.

  Wie bent u en vanuit welk bedrijf werkt u?
  Mijn naam is Geert de Boer, 50 jaar en ik ben eigenaar van Rewood Pallets gevestigd in Heerenveen.

  Wat zijn de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf en hoeveel mensen zijn er werkzaam?
  ‘Rewood Pallets (voorheen DBVH pallets) kan uw onderneming van elk type pallet voorzien’. Al in zijn jeugd hield Geert de Boer zich bezig met het fabriceren van pallets. Begonnen bij zijn vader op het bedrijf, leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Eerst in de productie van nieuwe pallets, later kwam daar het recyclen en herstellen van gebruikte pallets bij. Vervolgens ging hij het logistieke proces beheren voor de Boer Pallets. Zo leerde hij alle facetten van het vak kennen. Na een carrière als transportondernemer wilde hij toch weer in de pallets. In 2008 werd DBVH Pallets opgericht en werd er gestart vanuit een locatie in Joure. Al gauw bleek dat deze locatie niet voldeed aan de groeimogelijkheden en werd er uitgeweken naar de huidige locatie in Heerenveen. Samen met een jong en gedreven team worden er diverse soorten pallets geproduceerd en gerecycled. Op een verantwoorde en duurzame manier. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel. Mensen en producten een nieuwe kans geven.

  Op welke manier doet uw bedrijf aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)? Op welke manier draagt uw bedrijf bij aan de samenleving?
  Wij geven mensen een nieuwe kans. U kent vast de Wajong wel. Het vinden van werk is het belangrijkste doel van Wajong. Veel Wajong'ers zijn er zelf ook niet van op de hoogte, maar met Wajong is er heel veel mogelijk en ook nog eens op alle kennisniveaus.

  De jongens waar ik mee werk vergen veel energie, ze zijn autistisch en dat is nou eenmaal anders dan mensen zonder een beperking. Ik heb zoveel passie voor deze mannen en ik krijg er heel veel energie van. Iedere dag dat ik opnieuw met ze mag werken, maakt me hartstikke blij.

  Is dit structureel of eenmalig?
  De heren zijn doordeweeks elke dag op de werkvloer, de samenwerking is dus structureel.

  Waarom vindt u dit belangrijk?
  Veel andere bedrijven zetten meteen een stempel op mensen met een afwijking. En ja! Wanneer je autistisch bent functioneer je inderdaad anders dan iemand zonder die afwijking. Maar waarom nemen die andere bedrijven deze fantastische jongeren niet aan? Ze hebben inderdaad veel begeleiding en aandacht nodig. Ze hebben míj geleerd hoe zij denken.

  Een voorbeeld; ik heb zó vaak uitgelegd aan een jongen hoe de basis van een pallet (brug) in elkaar zit. Na een paar keer fout doen deed hij het nog steeds niet goed. Hij zegt tegen mij: “maak een malletje voor mij”. Nadat ik een voorbeeld voor hem had gemaakt deed hij zijn werk als nooit tevoren. Ik leer van de mannen en zij van mij. Ik denk dat dat erg belangrijk is. Ik heb bijvoorbeeld ook koptelefoons voor ze aangeschaft, met hun eigen muziek in de oren zitten ze lekker in hun vel en hebben ze nóg meer plezier in hun werk.

  Hoeveel uur per week/maand zijn jullie hiermee bezig?
  Elke dag zijn de jongens aan het werk, ik kan dus wel zeggen dat ik er intensief mee bezig ben. Maar deze bijzondere jongens zijn ook gewoon mensen, ik heb vaak niet eens door dat ze ‘anders’ zijn dan anders. Ik geniet van elke minuut. Natuurlijk zijn er ook momenten dat er behoorlijk wat conflicten zijn en ik fikse discussies met ze heb, maar daar kunnen zij en ook ik, alleen maar van leren.

  Wat was uw mooiste ervaring bij jullie MBO project?
  Op een gegeven moment praatte ik met een brede, gespierde jongen. Ik vroeg aan hem wat hij écht nog een keer wilde doen en bereiken. “Mijn rijbewijs halen”, was zijn antwoord. Ik vertelde hem dat wij er samen voor gingen zorgen dat hij dat rijbewijs binnen zou slepen. “Nee. Nee dat kan ik niet. Ik kan niet leren, ik kan die theorie niet leren en aftoetsen”, zei hij stellig. Waar eerst die grote jongen voor me zat, zat nu een kleine jongen die onzeker overkwam. “En toch gaan we het doen”, antwoordde ik.

  De volgende dag zette ik hem in mijn kantoor mét een theorie boek. En nu ga je leren, tot je álles kent. Hij deed wat ik zei en ook gingen we de weg op, ik liet hem ‘in het echt’ de verkeersborden zien. 3/4 maanden later had ik een afspraak gemaakt bij het CBR, hij wist er niks van af. Ik reed met hem naar Leeuwarden waar hij vervolgens naar binnen ging. Zijn autotheorie toetsen. En daar kwam hij, het gebouw uit, zijn twee handen hoog in de lucht en een grijns van oor tot oor. Op dat moment moest ik toch wel even een traantje laten.

  Ik haal er zo enorm veel voldoening uit. Deze geweldige mensen een mooie toekomst bieden.

  Vertel in 2 zinnen waarom andere bedrijven ook aan MBO zouden moeten doen?
  Een ander helpen, het wordt veel te weinig gedaan. Ik bied ze een toekomst/fijne werkplek en ik haal er veel voldoening uit. Dat wil toch iedereen?

  Klik op het logo om doorgestuurd te worden naar de officieele nominatie webpagina


  Heeft u een tip voor andere bedrijven die ook aan MBO willen doen?
  Denk niet voor een ander maar denk: waarom denkt diegene zo?